در گذشته، ماساژ فقط در اسپاها یا کلوپهای سلامتی سطح بالا در دسترس بود. برخی از مردم آن را یک تجمل برای ثروتمندان میدانستند. در حال حاضر ماساژ به طور گستردهای در دسترس است و به عنوان یک ابزار مهم در ارتقای سلامت روحی و جسمی دیده میشود. ماساژ درمانی، برای طیف گستردهای از شرایط و موقعیتهای پزشکی ارائه میشود. برای آشنایی با فواید متعدد آن، این مقاله را تا آخر مطالعه کنید.
ماساژ درمانی چیست؟
در ماساژ درمانی، ماساژ درمانگر بافتهای نرم بدن شما را مالش و ورز میدهد. بافتهای نرم شامل ماهیچه ها، بافت همبند، تاندون ها، رباطها و پوست است. ماساژ درمانگر، میزان فشار و نوع حرکت را مشخص میکند. در واقع ماساژ، یک اصطلاح عمومی برای فشار دادن، مالش و نرم کردن پوست، ماهیچهها، تاندونها و رباطها است که از نوازش سبک تا فشار عمیق متغیر است.
انواع ماساژ درمانی
ماساژ درمانی از انواع مختلفی برای بهبود و رفع مشکلات جسمی و روانی استفاده میشود. روشهای مختلف آن عبارتاند از:
- ماساژ سوئدی: این نوع ماساژ تراپی، که معمولاً به عنوان ماساژ کلاسیک نیز شناخته میشود، با استفاده از تکنیکهای لمس و فشار در سطح عضلات انجام میشود. این ماساژ معمولاً برای تسکین درد، کاهش تنش عضلانی و رفع استرس استفاده میشود.
- ماساژ عمیق با فشار: در این نوع ماساژ، فشار مطبق بر عضلات عمیقتر است و به منظور تسکین گرفتگیهای عضلانی، کاهش التهاب و بهبود بازسازی بافتهای آسیب دیده استفاده میشود.
- ماساژ تایلندی: این نوع ماساژ به ریشههای تکنیکهای ماساژ تایلندی برمیگردد و شامل استفاده از فشار، کشیدگی و خم شدن بدن است. ماساژ تایلندی به منظور تسکین درد، افزایش انعطافپذیری و تعادل بدن استفاده میشود.
- ماساژ شیاتسو: این نوع یک روش ماساژ ژاپنی است و بر اساس قرار دادن فشار بر نقاط خاصی از بدن برای متعادل کردن انرژی و رفع گرفتگیها استفاده میکند.
- ماساژ رفلکسولوژی: در این نوع ماساژ، فشار بر نقاط خاصی از دست و پا اعمال میشود که با بخشهای مختلف بدن مرتبط هستند. ماساژ رفلکسولوژی به منظور تسکین درد، بهبود گردش خون و تحریک سیستم اعصاب استفاده میشود.
کاربردهای ماساژ درمانی
برخی از شرایط خاص که ماساژ میتواند به افراد کمک کند عبارتاند از:
- اضطراب
- افسردگی
- اختلالات گوارشی
- فیبرومیالژیا
- سردرد
- بیخوابی
- درد عصب
- بافت اسکار
- کشیدگیها و آسیبهای بافت نرم
- آسیبهای ورزشی
- اختلالات گیجگاهی فکی (TMJ)
فواید فیزیکی
برای اکثر بیماران، ماساژ درمانی بخش مهمی از برنامههای درمانی خاص پزشکی است که به آنها کمک میکند تا به فعالیتهای روزانه بازگردند. به عنوان مثال، ماساژ تراپی پس از یا آسیب مفید است. مزایای فیزیکی آن عبارتاند از:
- بهبود گردش خون
- کاهش سفتی عضلات
- کیفیت خواب بهتر
- ریکاوری سریعتر بین تمرینات
- بهبود انعطافپذیری
- کاهش گرفتگی و درد
- تقویت سیستم ایمنی
فواید ذهنی ماساژ درمانی
ماساژ همچنین فواید بسیاری برای سلامت روان دارد. حتی افرادی که روی فواید فیزیکی تمرکز دارند، میگویند که بعد از ماساژ کمتر احساس استرس میکنند. سایر مزایای ذهنی عبارتاند از:
- کاهش میزان استرس
- افزایش حس آرامش
- بهبود خلق و خو
- کاهش اضطراب
- افزایش انرژی
- افزایش احساس تندرستی
بعد از ماساژ درمانی
احساس آرامش، خستگی یا حتی درد بعد از ماساژ، علائم رایج است. بروز علامتها به این دلیل است که عضلات فرد توسط ماساژ درمانگر کار میکنند. بعد از ماساژ، ممکن است احساس کنید که یک تمرین را به پایان رسانده اید. ممکن است بعد از ماساژ سردرد یا حالت تهوع را تجربه کنید. برخی از مردم فکر میکنند که ماساژ برای کمک به فرد، حتما باید دردناک باشد، اما برای موثر بودن آن، نیازی نیست که دردناک باشد.
اگر در حین ماساژ، فشار و درد زیادی به شما وارد شد، این موضوع را به ماساژ درمانگر اطلاع دهید. گاهی اوقات ممکن است نقطه حساسی در عضله باشد که ماساژ درمانگر با فشار بر روی آن، احتمالاً موجب احساس ناراحتی و درد میشود.
کلام پایانی
ماساژ درمانی، برای افراد در هر سنی ایمن و موثر است و یک راه برای ایجاد احساس آرامش است. علاوه بر آن، ماساژ یک شیوه درمانی و یک ابزار قدرتمند است که به شما کمک میکند تا بسیاری از دردها و بیماریها را درمان کنید. در این مقاله، تمام نکات مهم در مورد ماساژ تراپی مانند: عوارض، فواید و کاربردهای آن را ذکر کردیم. انتظار میرود با مطالعه این مقاله، پاسخ مناسبی برای سوالهای خود یافته باشید.