با توجه به اینکه امروزه ماساژ به عنوان شیوه جدید درمانی، تاثیرات به سزایی بر سلامت جسم و ذهن میگذارد؛ ممکن است این سوال پیش بیاید که آیا ماساژ برای افراد دیابتی نیز میتواند موثر باشد؟
در این مقاله این موضوع را بررسی میکنیم؛ پس، اگر خود و یا یکی از اعضای خانوادهتان به این بیماری مبتلا هستید، با ما همراه باشید.
دیابت چیست؟
دیابت به شرایطی گفته میشود که بدن با کمبود انسولین مواجه شده که در نتیجه آن، مقدار قند خون افزایش پیدا میکند.
دیابت به دو نوع اول و دوم تقسیم میشود؛ افرادی که به نوع اول مبتلا هستند، نیاز به تزریق انسولین دارند؛ اما نوع دوم با رعایت رژیم غذایی درمان میشود البته بعضی مواقع برای این نوع از دیابت، انسولین نیز تزریق میشود. خستگی، تکرر ادرار، کم شدن بینایی، تشنگی شدید و غیره… از جمله مشکلاتی هستند که به مرور در افراد دیابتی به وجود میآیند.
ماساژ چیست؟
ماساژ روشی است که برای کاهش درد، گرفتگی عضلات بدن و آرامش ذهن مورد استفاده قرار میگیرد؛ ماساژ دهنده یا تراپیست با حرکتهای ملایم و فشار بر ماهیچهها و بافتهای نرم بدن، ماساژ را انجام می دهد.
ماساژ دارای سبکهای مختلفی است که هر کدام تکنیکها و تاثیرات مخصوص به خود را دارند؛ از جمله آنها میتوان به ماساژ سوئدی، بافت عمیق، شیاتسو و آروماتراپی اشاره کرد.
ماساژ برای افراد دیابتی، آری یا نه؟
دیابتی ها مانند سایر افراد میتوانند از ماساژ استفاده کنند اما به دلیل بیماری و شرایط خاصی که در آن قرار دارند و داروییهایی که مصرف میکنند، باید نکات و اصولی را رعایت کنند و هم چنین از سبک ماساژی که برایشان مناسب است آگاه باشند.
هر فردی که سابقه بیماری خاصی دارد، باید قبل از ماساژ، با دکتر خود مشورت کند؛ شما هم از این امر مستثنی نیستید؛ پس حتما با دکترتان صحبت کنید.
پیش از ماساژ و بعد از آن، میزان قند خون را چک کنید؛ اگر پایین است از انجام آن خودداری کنید. مهمترین خطری که ممکن است برایتان پیش بیاید، پایین آمدن قند خون است. پس اگر در طول ماساژ با علائمی مانند عرق کردن، سردرد شدید و افزایش ضربان قلب مواجه شدید، آن را متوقف کنید.
نیاز است یک تراپیست متخصص و آگاه که اطلاعات کافی در زمینه دیابت دارد، ماساژ را انجام دهد؛ در حین ماساژ نباید درد و یا هرگونه احساس ناخوشایند دیگری داشته باشید. از فشار و حرکات ملایم استفاده کنید.
اگر در پا و یا هر قسمت دیگر بدن، زخم، ورم و یا عفونتی وجود دارد، از ماساژ خودداری کنید.
فواید ماساژ برای افراد دیابتی
- اگر به طور منظم ماساژ را انجام دهید، سطح هورمون استرس در بدن کاهش مییابد و هم چنین فشار خون و ضربان قلب نیز به تعادل میرسد.
- باعث بهبود جریان گردش خون میشود در نتیجه سلولها انسولین بیشتری جذب میکنند و سطح گلوکز نیز کاهش مییابد.
- گردش منظم خون بر سیستم لنفاوی اثر گذاشته و منجر به عملکرد بهتر آن میشود.
- تقویت سیستم ایمنی
- کاهش علائم و مشکلات ناشی از دیابت
- کاهش صدمات و جراحاتی که بر روی پا ایجاد می شود.
- عملکرد سیستم عصبی بدن را تقویت میکند.
- عملکرد بهتر کلیه
- بهبود روحیه و کاهش استرس و نگرانی
افراد دیابتی از چه نوع سبکی ماساژی باید استفاده کنند؟
ماساژ سنگ داغ، سوئدی و شیاتسو جز سبکهایی به حساب میآیند که برای این افراد مناسب است اما باید به این نکته هم توجه کرد که حتما توسط تراپیست متخصص و با تجربه ای که در رابطه با بیماری دیابت اطلاعات کافی دارد انجام شود؛ در غیر این صورت، نه تنها فایده ای ندارد بلکه، سلامتی بیمار نیز به خطر میافتد. تمام آنها در کاهش استرس، بهبود جریان خون و جذب بیشتر انسولین موثر هستند.
یکی از مشکلاتی که افراد دیابتی با آن درگیر هستند، زخم و جراحاتی است که در پا ایجاد میشود؛ دلیل آن هم به علت نامنظم بودن جریان خون است. ماساژ پا بهترین گزینه ای است که این افراد مخصوصا آنهایی که به نوع دوم مبتلا هستند، میتوانند انتخاب کنند.
ماساژ بافت عمیق برای این افراد مناسب نیست؛ پس از انجام آن خودداری کنید.
روغن های ماساژ به مانند: جوجوبا، زیتون و نارگیل برای افراد دیابتی مناسب هستند؛ البته پیش از مصرف با دکتر خود مشورت کنید.
دقت داشته باشید که از روغنهای رقیق شده استفاده کنید و مطمئن شوید که با داروهایی که مصرف میکنید تداخل نداشته باشند.
پیش از مصرف مقداری از آن را بر روی قسمتی از بدن (قسمت داخلی بازو) امتحان کنید؛ 24 ساعت منتظر بمانید؛ اگر هیچ گونه حساسیتی نداشتید از آن استفاده کنید.
از روغنهای که موجب اگزما و عفونت می شوند اجتناب کنید.
دفعات و مدت زمان ماساژ
با توجه به نوع ماساژ زمان بندی متفاوتی وجود دارد؛ ماساژ کل بدن ممکن است یک ساعت طول بکشد، در حالی که برای عضو خاصی مانند پا 10 تا 20 دقیقه زمان لازم است. به طور کلی بهتر است این زمان برای افراد دیابتی 30 دقیقه باشد و دو بار در هفته نیز انجام شود.