هرچقدر هم که خسته باشید، ماساژ میتواند تمام تنشها را از بدنتان دور کند. ماساژ با ورز دادن، مالش و کشش عضلات جریان خون را شما بهبود میبخشد و همین میتواند به رفع گرفتگیها و خستگیها کمک کند. با این حال برای اینکه ماساژ، اصولی انجام شود و هیچ آسیبی به بدن شخص ماساژ گیرنده وارد نشود، باید آموزش ماساژ از صفر تا صد به درستی صورت گیرد.
ما در این مطلب آموزش ماساژ را همراه با فیلم را برای شما آماهایم و نحوه انجام تکنیکهای آن را بهطور اصولی به شما یاد دادهایم. اگر به دنبال آموزش جامعی برای ماساژ هستید، پس ادامه مطلب را با ما همراه باشید.
آموزش ماساژ از صفر تا صد با ویدیو
در حالت کلی آموزش ماساژ از صفر تا صد به دو مرحله پیش ماساژ و حین ماساژ تقسیم میشود. در مرحله پیش ماساژ باید یکسری کارهایی که قبل از ماساژ باید رعایت شوند، را انجام دهید. همچنین در این مرحله باید نکات بسیار مهمی را در نظر گرفته و رعایت کنید تا نتیجه ماساژ عالی باشد.
در حین ماساژ هم حرکات و تکنیکهایی وجود دارند که باید آنها را یاد گرفته و اجرا کنید. در ادامه میخواهیم هر دو مرحله آموزش ماساژ را پوشش داده و همه آنچیزی که باید بدانید را در اختیارتان قرار دهیم.
1) از شخص بخواهید تا رو به شکم دراز بکشد.
اگر برای آموزش ماساژ، میز ماساژ خریداری کردهاید، از شخص بخواهید تا سرش را در گودی مخصوص صورت روی میز قرار دهد. با یک ملافه یا حوله هم میتوانید بخشهای زیر کمر را بپوشانید. از او بخواهید تا کاملا صاف دراز کشیده و دستهایش را کنار بدنش قرار دهد.
در این بین اگر از تشک برای ماساژ استفاده میکنید، میتوانید بالش یا حوله را زیر سر شخص قرار دهید. البته ارتفاع بالش یا حوله باید به حدی باشد که ستون فقرات با گردن در یک خط قرار بگیرند.
2) ماساژ را با توضیحات کامل شروع کنید.
پیش از اینکه ماساژ را شروع کنید، بهتر است تا توضیحاتی راجع به خودتان و نحوه انجام ماساژ به مراجعهکننده بدهید. همچنین از او بخواهید تا در طول ماساژ هرگونه عمل دردناک یا ناراحتکننده را به شما اطلاع دهد.
- توجه داشته باشید که ماساژ برای افرادی که بیماریهای خاص دارند، ممکن است مناسب نباشد. چنین افرادی باید پیش از مراجعه به ماساژ با دکترشان مشورت کنند. پس توصیه میکنیم ابتدا کمی راجع به بیماریهای خاص و اثرات ماساژ بر آنها مطالعه کنید.
3) با استفاده از روغن، تکنیکهای ماساژ را پیاده کنید.
برای اینکه آموش ماساژ از صفر تا صد را به درستی انجام دهید، باید یک روغن ماساژ مناسبی را انتخاب کرده و در ماساژ از آن استفاده کنید. روغن عمل ماساژ را راحت کرده و از کشیده شدن پوست شخص جلوگیری میکند. تمامی نقاط پشت شخص را به روغن آغشته کرده و با حرکات نرم و دایرهای شکل شروع کنید.
- اولین تکنیک، افلوراژ است.
حالا تکنیک افلوراژ را اعمال کنید. افلوراژ حرکات دایرهای شکلی است که با فشار نسبتا زیادی به بدن وارد میشود. معمولا از این تکنیک برای گرم کردن بدن در ابتدای ماساژ استفاده میکنند. این تکنیک را بهتر است در انتهای ماساژ هم برای سرد کردن بدن به کار ببرید.
برای اعمال این تکنیک از انگشتان و دست خود برای افزایش جریان خون و کاهش سفتی در عضلات استفاده کنید. حرکات دایرهای تکنیک افلوراژ را از پایین کمر شروع کرده و به بالا حرکت کنید. حین اعمال فشار هم توجه کنید که همیشه به سمت قلب حرکت کنید و سپس بهآرامی دستها را از کنارههای بدن به سمت پایین بیاورید. زمانیکه به پایین حرکت میکنید، فشار را کاهش دهید؛ اما تماس دستان با بدن را قطع نکنید. تکنیک افلوراژ را 3 تا 5 دقیقه تکرار کرده و رفتهرفته فشار ماساژ را بیشتر کنید.
- تکنیک پتریساژ را به کار ببرید.
پتریساژ شامل ضربات دایرهای کوتاه با فشار زیادی نسبت به افلوراژ است. این تکنیک را میتوان بهعنوان تکنیک ورز دادن هم معرفی کرد. در این تکنیک بدن بهخوبی ورز داده شده و با اعمال فشار قابل توجهی گردش خون بدن تقویت میشود.
در تکنیک پتریساژ میتوان از کف دست، نوک انگشتان یا حتی بند انگشتان در حرکات دایرهای کوتاه استفاده کرد. این تکنیک را باید از ناحیه کمر شروع کرده و به سمت بالا حرکت کنید. 2 تا 5 دقیقه برای انجام این تکنیک مناسب است.
- با کف دست ضربه بزنید.
در این بخش از آموزش ماساژ از صفر تا صد مچ دستهایتان را شل نگه داشته و کف دستهایتان را کمی گود کنید.
از پایین کمر شروع کرده و تا شانهها ضربات کوتاه و عمیقی را به صورت متوالی و سریع وارد کنید. فشار ضربهها نباید طوری باشد که شخص اذیت شود. 2 تا 3 دقیقه برای این کار کافی است. برای این تکنیک میتوانید به جای دستها از ماساژور برقی هم استفاده کنید.
- از تکنیک بلند کردن عضلات استفاده کنید.
برای انجام این تکنیک باید نوک انگشتهای شست خود را به هم بچسبانید و سایر انگشتها را صاف نگهدارید.
حالا انگشتهای شست را پایین کمر گذاشته و آنها را روی پوست کمر به سمت شانهها بکشید. از سایر انگشتانتان برای جمع کردن عضلات و کشیدن آنها به سمت انگشتهای شست کمک بگیرید. انگار که با سایر انگشتها پوست بدن را جمع کرده و با انگشت شست آنها را صاف میکنید. این تکنیک را هم 2 تا 3 بار تکرار کنید.
- تکنیک بادکش را اعمال کنید.
تا الان همه تکنیکها را از پایین به بالا انجام دادید. حالا نوبت آن است که بالای سر شخص قرار بگیرید و تکنیک بادکش را از بالا به پایین انجام دهید. انگشتان شست خود را زیر گردن و دو طرف ستون فقرات بگذارید. از همان نقطه شروع کنید و با انگشتان شست فشارهای قابل توجهی را به دو طرف ستون فقرات وارد کنید. این حرکت را تا پایین کمر ادامه دهید.
توجه داشته باشید که حتما عضلات اطراف ستون فقرات را ماساژ دهید؛ نه مستقیماً خود ستون فقرات را.
- پیچ و تاب بدهید.
در آخرین مرحله از آموزش ماساژ از صفر تا صد سمت پهلوی شخص بایستید و دستانتان را عمود بر ستون فقرات روی پهلو یک سمت قرار دهید.
حالا دست راست را با فشار نسبتا زیادی روی پوست شخص به سمت پهلوی دیگر بکشید و دست چپ را ثابت نگه دارید. زمانی که دست راستتان را به سمت خودتان میکشید، دست چپ را به سمت جلو و پهلوی دیگر بکشید. در واقع، دستها را در جهتهای مخالف روی پوست بدن بلغزانید. این حرکت را به سمت بالا تکرار کنید تا به ناحیه شانه برسید. سپس به پایین برگشته و دوباره این کار را تکرار کنید.
نکاتی که پیش از ماساژ باید آنها را رعایت کنید.
ماساژ یکی از روشهای موثر برای رسیدن به آرامش و کاهش تنشهای جسمی و روانی است. اما برای اینکه تجربه ماساژ به بهترین شکل ممکن انجام شود، رعایت چند نکته کلیدی قبل از شروع ماساژ ضروری است. این نکات به شما کمک میکنند تا فضایی مناسب و آرامشبخش ایجاد کنید و ماساژ را به یک تجربه لذتبخش برای ماساژ گیرنده تبدیل کنید.
1) انتخاب مکان دنج و راحت
پیش از هر کاری باید مکان راحتی برای انجام ماساژ تدارک ببینید. محیط و نحوه دکوراسیون و نورپردازی تاثیر مستقیمی بر میزان تاثیرگذاری ماساژ دارد. سعی کنید یک مکان کاملا تمیز و بیسروصدا را برای انجام ماساژ انتخاب کنید.
برای افزایش آرامش در محیط موردنظر نیز میتوانید یک موزیک آرامشبخش آرامشبخشی را پخش کنید. بهتر است نور اتاق کم باشد و چراغهای خیلی کمی استفاده شود. یک آباژور میتواند کافی باشد؛ هرچند که کارشناسان توصیه میکنند شمع اثرگذاری بیشتری دارد. اگر امکان استفاده از شمع را داشتید، حتما این مورد را هم جزو گزینههای نورپردازی اتاق ماساژ بگنجانید.
دمای اتاق را هم متعادل نگهدارید. از آنجایی که فرد ماساژ شونده بهاحتمالزیاد بدون لباس خواهد بود، حتما دمای اتاق را طوری تنظیم کنید که سرد نباشد. توجه داشته باشید که اتاق را بیش از حد گرم هم نکنید تا فرد اذیت نشود.
عصاره گیاهان طبیعی(روغن گیاهی) هم میتوانند به بهبود روند ماساژ کمک کنند. البته بهتر است پیش از استفاده از آن حتما از افراد نظرشان را بپرسید و در صورت تایید آنها را به کار ببرید. اینکار که با نام رایجهدرمانی نیز شناخته میشود، یکی از محبوبترین روشهای مکمل برای درمان بیماریها است. در این روش از عصارههای غلیظ گیاهانی مثل اسطوخودوس، پرتقال و ترنج و اکالیپتوس استفاده میشود و هدف کلی آن بهبود سلامت جسمی و روانی شماست.