امروزه با پیشرفت دانش پزشکی درمانهای زیادی برای بیماریهای مختلف وجود دارد. بای این حال برخی از درمانهای سنتی دیگر هنوز میتوانند برای درمان بسیاری از بیماریها مفید باشند. در ادامه با ماساژ درمانی به عنوان یک درمان سنتی آشنا میشویم.
ماساژ درمانی یکی دیگر از درمانهای سنتی است که در کشورهای آسیای شرقی طرفداران زیادی دارد.امروزه با پیشرفت رسانهها،این روش درمانی در کشورهای دیگر دنیا نیز مورد استقبال قرار گرفته است.در ادامه این مطلب قرار است با این روش درمانی،مزایا و انواع آن بیشتر آشنا شویم.
ماساژ درمانی چیست؟
در پاسخ به این سوال که ماساژ درمانی چیست باید گفت ماساژ درمانی یکی از قدیمیترین روشهای درمانی است که تاریخچهاش به چندین سال قبل از میلاد مسیح بازمیگردد.این روش درمانی از قدیم تا به امروز برای
تسکین دردهای عضلانی و استخوانهای افراد استفاده میشود.امروز که همه دانشهای پزشکی و درمانی در حال پیشرفت و تغییر هستند،ماساژ درمانی نیز دچار تحولاتی شده و در زمینههای گستردهتری مورد استفاده قرار میگیرد.در ادامه با برخی از این روشها آشنا میشویم.
همان طور که مطلع هستید ماساژ درمانی قدمت و تاریخچه بسیار زیادی را به خود اختصاص داده و عموماً در تمامی ملتهای دنیا مورد استفاده قرار میگیرد؛ به همین دلیل ماساژ درمانی با در نظر گرفتن اهداف سلامتی از انواع مختلفی بهرهمند میباشد. همچنین این روش درمانی در کشورهای دیگر عموماً تحت عنوان بخشی از طب مکمل و جایگزین CAM شناخته میشود. لازم به ذکر است شواهد علمی در حوزه ماساژ درمانی بسیار محدود بوده و دانشمندان هنوز در خصوص تغییرات بدن در حین دریافت ماساژ مطلع نمیباشند. اما مرکز ملی طب مکمل و جایگزین، تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا با انجام پروژههای تحقیقاتی متنوع، از تاثیر نوع ماساژ درمانی بر بدن افراد اطلاع پیدا کند؛ به طوری که میزان حفظ سلامتی افراد با نوع ماساژ درمانی قابل تشخیص باشد.
روشهای ماساژ درمانی
کوبش
تکنیک کوبش،یکی از کلیدیترین روشهای درمانی در ماساژ سوئدی است. در این روش با هر دو دست به صورت تخت و صاف،از پایین ناحیه کمر تا بالا به ضربههای خفیف ماساژ داده میشود.این روش باعث افزایش گردش خون در بدن میشود و احساس خستگی را در بدن از بین میبرد.
مالش
مالش یکی دیگر از تکنیکهای ماساژ درمانی است که برای از بین بردن گرفتگی عضلات از آن استفاده میشود. در این تکنیک با استفاده از شصتها، با ایجاد فشارهای دایره شکل در ناحیه عضلات گرفتگی عضلات را کاهش میدهند.
تاپوتمان
یکی از تکنیکهای ماساژ درمانی که بیشتر مورد استفاده ورزشکاران قرا میگیرد،تاپوتمان(Tapotement) یا تکنیک ضربه زدن است.در این تکنیک ماسوژ با حرکت سریع دستها همراه با ریتم خاص، به ناحیه مورد نظر ضربه میزند.این کار باعث میشود گردش خون با کیفیت بهتری صورت بگیرد.
پتریساژ
تکنیک پتریساژ با فشردن نقاط خاصی در عضلات بدن،باعث شل شدن عضلات بدن میشود و سرعت تصویه خون را بالاتر میبرد.
لرزش
این تکنیک شباهت خاصی به تکنیک ضربه زدنت دارد در حالی که در لرزش ضربات دارای ریتم خاصی نیست.تکنیک لرزش یا Shaking بیشتر برای آرامش عصبی و کاهش استرس افراد استفاده میشود.
فواید ماساژ درمانی
فواید ماساژ درمانی با توجه به انواع آن مختلف است. به طور کلی از ماساژ درمانی میتوان در زمینههای مختلفی مانند درمان بیماریها داخلی و گرفتگی عضلات استفاده کرد.امروزه از ماساژ برای درمان بیماریهای پوستی و جوانسازی پوست نیز استفاده میشود.
مزایای ماساژ درمانی برای آرامش جسم و روح
از جمله روشهای درمانی است که فواید آن بسیار زیاد است.برخی از این تاثیرات مثبت عبارتند از:
- افزایش گردش خون
- کاهش و تسکیل گرفتگی عضلات
- عامل لاغری
- احساس آرامش روحی
- کاهش استرس
- جوانسازی پوست
انواع تکنیک های ماساژ
ماساژ سوئدی
- ماساژ سوئدی یکی از انواع ماساژ درمانی است که با استفاده از فشار و ضربه زدن منظم، در تمام نقاط بدن انجام میشود و تنش را در بدن فرد میکاهد.از جمله فواید ماساژ سوئدی میتوان به افزایش اکسیژن خون،بهبودی گردش خون و کاهش سموم عضلات اشاره کرد.این ماساژ برای بسیاری از ورزشکاران بسیار مناسب است چرا که باعث انعطاف بیشتر عضلات بدن میشود.
ماساژ شیاتسو
محل تولد ماساژ شیاتسو کشور ژاپن است اما امروزه این روش ماساژ درمانی در بسیاری از کشورهای دیگر مورد استفاده قرا میگیرد.این نوع ماساژ درمانی با فشار دادن و ضربه زدن به برخی از نقاط بدن باعث تسکین دردهای عضلات میگردد.
ماساژ سنگ داغ
- سنگهای آتشفشانی مخصوص در ماساژ درمانی سنگ داغ مورد استفاده قرار میگیرند.در این روش درمانی ماساژور از سنگهای داغ مخصوص برای درمان گرفتگی عضلات بدن استفاده میکند.وزن سنگها بر روی عضلات باعث میشود عضلات نرمتر شده و از حالت گرفتگی خارج شوند.
تاثیرات مثبت ماساژ بر بدن و روحیه
- ماساژ با عوارض ناصحیح نشستن مقابله میکند!
- ماساژ دردهای عضلانی را کاهش میدهد
- ماساژ باعث تسکین عصبانیت و افسردگی میشود
- ماساژ باعث بهتر خوابیدن میشود
- ماساژ باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود
- ماساژ باعث کاهش سردرد میشود
- همچنین باعث جوانسازی میشود
- تاثیر ماساژ بر روی پوست :
افزایش جریان خون در پوست و تسریع پروسه ترمیم ، تقویت رشته های کلاژن – افزایش تحرک پوست و بافت های زیزین آن - تاثیر ماساژ بر روی سیستم گردش خون :
کمک به بازگشت وریدی ، بهبود جریان سرخرگی ، تسریع پروسه ترمیم . - تاثیر ماساژ بر روی سیستم لنفاوی :
کمک به جریان لنف ، کمک به جذب تورم ، تسریع در دفع مواد متابولیک ، تسریع ریکاوری و بهبود عملکرد سیستم ایمنی . - تاثیر ماساژ بر روی عضلات اسکلتی :
افزایش جریان خون در عضلات، تسریع ریکاوری و رفع خستگی ، رفع چسبندگی بین فیبرها ، ریلکس شدن عضلات و افزایش تحرک پذیری عضلات . - تاثیر ماساژ بر روی سیستم عصبی :
کمک به ریلکسیشن ، کاهش درد ، تسهیل عملکرد رفلکس ها و کاهش استرس . - تاثیر ماساژ بر روی سیستم تنفسی :
کمک به ریلکس شدن عضلات تنفسی، کمک به کنده شدن و تخلیه ی ترشحات از جداره ی ریه . - تاثیر ماساژ بر روی دستگاه گوارش :
کمک به حرکات مواد داخل روده و کمک به جذب و دفع مواد .
. انواع ماساژ
7. -ماساژهای ملایم
8. ماساژ کالیفرنیایی
9. اِسالِن
10. حس درمانی
11. ماساژ تایلندی
12. وَتسو
13. ماساژ استخوانی
14.ماساژ های شدید
15. آما
16. ماساژ نقاط حساس
17. شیاتسو
18. ماساژهای ورزشی
19. ماساژ سوئدی
20. سایر ماساژها
21. کشش لنفاوی
22. جین شین دو
23. تراگر
24. ماساژ سنگی
25. ماساژ سر
26. پفریمر
- سردرد: نوع دیگری از درد، سردرد نیز نسبت به ماساژ درمانی پاسخ مثبت می دهد. برخی مطالعات نشان می دهند که ماساژ درمانی می تواند تعداد میگرن های فرد را کاهش داده و خواب را نیز بهبود بخشد.
- آرتروز: در اولین کارآزمایی بالینی که به بررسی تاثیر ماساژ سوئدی برای پرداخته بود، شرکت کنندگانی که یک یا دو جلسه در هفته ماساژ یک ساعته دریافت کردند، درد، سفتی مفاصل و عملکرد زانوی آنها بهبود یافت.
- سرطان: ماساژدرمانی که به عنوان مکمل طب سنتی غربی مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند باعث آرامش و کاهش علائم سرطان یا عوارض جانبی ناشی از درمان سرطان شود و در کاهش درد، تورم، خستگی، تهوع یا افسردگی موثر است. با این حال، مناطق خاصی در بدن وجود دارد که ماساژور باید در بیماران سرطانی از ماساژدادن آنها اجتناب کند. همچنین برخی مواقع باید به طور کلی از ماساژدرمانی اجتناب شود. در صورت ابتلا به سرطان، قبل از انجام ماساژ درمانی با پزشک خود مشورت کنید.
- افسردگی: نتایج ۱۷ آزمایش بالینی نشان داد که ماساژ درمانی میتواند به کاهش افسردگی شخص کمک کند. اما در مورد عارضهی اختلال اضطراب فراگیر، به اندازهی قرار گرفتن بیمار در محیطی آرامش بخش و تمرینات تنفسی عمیق، اثرگذار نبود.
- تقویت قوای سیستم ایمنی بدن: ماساژ درمانی می تواند با افزایش سطح فعالیت “سلول های تی T کشنده” طبیعی بدن که با ویروسها مبارزه می کند، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
- استرس کمتر: استرس در طولانی مدت می تواند عوارض عاطفی و جسمی داشته باشد. ماساژ درمانی میتواند استرس و عوارض ناشی ازآن، نظیر سردردهای تنشی را کاهش دهد.